Resa till Kenya Nairobi
Nu är jag hemkommen från Kenya efter ett par intensiva dagar.
Jag reste till Nairobi från Stockholm, bokade tur och retur flyg via Resia för dryga 5000 kr. Först flög jag till Addis Ababa via Vienna. Där bytte jag till flyg till Nairobi, samtliga med Ethiopian Airways. Jag väntade på min sambo som flög från Somalia och sen åkte vi till vårat hotell, ett stort lägenhetskomplex i Westlands. 
 
Det finns så mycket att se i Nairobi/Kenya. Alla människor är i rörelse, massvis med försäljning längs vägarna, alla är väldigt välkomnande. Det är så livfullt överallt. Jag kände mig som en uteliggare när jag såg hur fint alla var klädda. Medelklassen och de rika här klär upp sig väldigt mycket, det är en viktig statussymbol. Många går med fina klänningar och klackar och kostymer, även om de går vid sidan av vägen som är ganska sandig och oasfalterad. Vi såg många som gick i vinterjackor, precis som i Sverige, nu i december vilket jag tyckte var väldigt lustigt och roligt att se. För dom är 23 grader vinter och de tycker att det är kallt. Jag gick i t-shirt och tyckte det var varmt. När jag sa till en försäljare att det är drygt fyra minus och snö hemma trodde han knappt på det, han undrade om folk kunde gå ut i den kylan utan att riskera att dö och om bilarna fungerade. 
 
Det som jag förvånades över var också hur rent det var. Jag har varit en gång i Afrika förr, i Egypten, och det var så skräpigt. Här fanns till och med källsorteringsbehållare mitt i stan. Eftersom de är kristna så finns det mycket kyrkor runtom och jämnställdheten mellan män och kvinnor är som i Sverige. Jag såg massor kvinnor som var vakter, parkvakter och militärer, samtliga bar vapen. Det som också gladde mig var det faktum att Kenya var mycket mer vegetarian-vänligt än Sverige. Här kunde vi på varje restaurangmeny hitta en lista över vegetarisk mat. Det var faktiskt något jag hade oroat mig för.
 
I Kenya är de måna om deras naturreservat och beskyddandet av djuren. De jobbar för att behålla djurlivet och parkvakterna och de som jobbar runt om lever på donationer och att folk som ska in på diverse parker eller nationalparker betalar entreavgift. Entren till Nairobi Nationalpark kostar mostv 500 sek. Det är ganska mycket för en normalbärgad kenyan som tjänar runt motsv 2000 sek i månaden. Och med tanke på att priserna i Kenya är liknande svenska priser så är fattigdomen stor, samtidigt som det finns en rik elit som gör så att de 'dyra' restaurangerna och butikerna går runt. Det inhemska folket som inte har så gott ställt handlar ofta på marknaden där vi köpte smoothie för 5sek och ett stort fruktpaket för 25 sek. (De tog säkerligen överpris för frukten för att jag var turist men det var ändå otroligt billigt. Vi sa att vi kunde lika gärna ge lite extra för att sponsra de fattiga. Det är bättre att ge dubbelt betalt för frukt och att de får pengarna i handen än att ge till nån hjälporganisation där hälften hamnar i de rikas händer eller som mutor.) 
 
Jag var lite nojig över risken att bli rånad i Nairobi stad men det fanns inte så mycket att vara nojig inför. De inhemska folket gick runt med handväskor och höll på med mobiler hela tiden. Sålänge man håller sig utanför slumområdena och inte går ut när det är mörkt så är man ganska säker. Vi kände oss aldrig osäkra.
 
Kenya är helt fantastiskt men trafiken är livsfarlig. Det finns inga rödlysen eller övergångsställen, folk chansar och springer över vägarna. Vi såg till och med en person som hade blivit påkörd och förmodligen avlidit och det är trafikstockning under ljusets alla timmar.
 
 
ATT TÄNKA PÅ VID RESA TILL / UNDER RESA TILL NAIROBI-KENYA:
  • Det kostar 50 dollar med visum att komma in. Du kan ordna detta vid ankomst till landet. Betalas kontant.
  • Välj ett 'säkert' hotell eller område att bo i. Vi bodde i Westlands som är ett välbärgat område. De västra områderna är bättre än östra Nairobi.
  • Ta aldrig ut pengar ur en oskyddad pengaautomat (ATM). Chansen är stor att du blir rånad. Ta ut pengar i ett köpcentrum där automaterna är skyddade med beväpnade vakter.
  • Betala en chaufför att ta er runt, åk aldrig någonsin med bussarna. De är rena dödsmaskinerna, man ser att de är helt buckliga av att ha krockat. Vi betalade motsv 50sek i timmen för taxi.
  • Alla naturreservat och parker har entreavgift. Kolla upp med hotellet eller motsv vad det kan kosta så ni inte står utan pengar, de tar bara kontanter.
  • I moderna butiker och restauranger tar dom betalkort men oftast VISA och Mastercard. Det går endast att ta ut pengar ur automat med VISA. Iaf på de ställen vi såg! Det var bra att Henrik hade VISA, annars hade vi inte kunnat ta ut pengar. (Det fanns säkert platser man kunde ta ut med mastercard, typ växlingskontor etc men det skulle vart bökigt)
  • De kör på fel sida av vägen. Tänk på att titta åt rätt håll när ni går över.
  • 1 sek = 11 kenyask shilling.
 
VÄRT ETT BESÖK-ATT MÅSTE GÖRA  NAIROBI!:
  • Våga gå runt på marknaden, även om man förmodligen är de enda vita. Man blir lite uttittad men det finns massssvis med frukt att köpa! Färsk mango är otroligt god och man kan köpa smoothies, kläder, sandaler och annat. 
  • Betala en chaufför att ta er in till Nairobi nationalpark på en dagssafari. Det kostar drygt motsv 500 sek per person men jag tror vi betalade 800 sek allt som allt minus 50sek i timmen för chauffören. Vi fick se massvis med antiloper, zebror, giraffer, buffalos, etc och till och med tre lejon på inte mer än fem meters avstånd. Vägen inne i nationalparken är dock riktigt riktigt skumpig och dålig.
  • Åk till Hell´s Gate nationalpark. Det ligger två timmar bort från Nairobi. Först åker man upp på en platå som ligger på 2400 meters höjd och man ser ut över Great Rift Valley. Bara resan dit är en upplevelse. Med en guide så går man runt i de av vatten utkarvade stenformationerna, får se vattenfall från varma källor. Guiden kostar 250sek per person och tar drygt 2 timmar. Man kan även hyra en cykel och se vilda giraffer och djur i parken. Man kan också klättra på ett ställe med sele och lina.
  • Upplev natur mitt i staden, åk till Karura forest. Ett mysigt naturreservat med vattenfall och fladdermusgrottor. Vid vattenfallet bor massvis med exotiska stora fjärilar. Det finns många stigar och man kan få se små apor och smådjur i skogen. Här finns ett väldigt mysigt cafe-restaurang. Inträde drygt 70sek per person.
  • Åk upp till toppen av en hög byggnad som heter Kenya International Conference Centre. Därifrån ser man över hela Nairobi och bort mot nationalparken.
  • Drick kaffe! Kaffet här är lokalproducerat, det finns kaffeplantager utanför Nairobi. Det är otroligt gott och kan inte jämföras med i Sverige! Samma sak om man gillar mango, den är fantastisk.
  • Finns tid och pengar: Safari i Masai Mara. Afrikas erkända bästa safari, några timmars bilresa från Nairobi. Tror att det till och med går flyg.
Utsikt, tagen från bilen. Vi stannade även och tog kort men ville visa med denna fina skylt. På väg mot Hell's Gate.
Vägvisare i Hell's Gate. Charmigt!
Nere i ravinen. Här kan det ibland vara flooded men nu var det som tur var torrt. Krävande promenad, lite klättrande för att komma runt.
Nairobi NP. Såhär nära kom vi vilda lejon. Under en magisk sekund sekund fick jag ögonkontakt med den majestätiska hannen. 
3 av 4 i den här lilla familjen är väldigt nyfikna.
Zebror fanns i flockar överallt.
Vattenfallet i Karura Forest. Exotiskt med fjärilar överallt.
Mobilselfie! Vattnet är brunaktigt eftersom all jord härnere är rödfärgad.
 
Överallt så ser man folk som säljer majs, sockerrör, prylar etc längs vägen.
Fotat från bilen. Här ser man hur det ser ut i de fattigare delarna. Men också hur mycket liv det är. Överallt så var det folk som höll på med saker längs vägarna. En lastbil hade kört fast och tio personer försökte få loss den, en samling personer hade picknick utanför kyrkan, en skolklass passerade vägen, ett gäng lyfte varor från en annan lastbil. Det var alltid något spännande som hände.
 
Detta var min erfarenhet och tips ifrån vad jag faktiskt tror kan vara Afrikas bästa land för turister med tanke på sevärdheter, natur, safari och den generella vänligheten och öppenheten. Också med tanke på att kenyaner ofta pratar bra engelska. Försäljarna är inte alls lika påträngande som i nordafrika. Snarare väldigt trevliga om man känner för att konversera lite, även om jag har jättesvårt för försäljare och för att säga nej.
 
Jag rekommenderar Kenya om man vill resa till Afrika och verkligen uppleva Afrika. Detta är inget standardresmål för europeiska turister så var beredd på att vara bland de enda vita du ser. Men det är mycket roligare att det är så än när man åker till en charter där det känns som att man nästan är kvar hemma :)
 
Om vi åker tillbaka så finns Mombasa att uppleva, vita sandstränder bara nån timmes flyg från Nairobi. Och mount Kenya och Masai Mara!
 
Kommentera gärna om du har någon fråga