Via Ferrata
Via Ferrata betyder 'järnväg' och är en brant terräng som man tar sig upp för genom att använda vajrar och små hjälpmedel som kan vara inspikade i berget som stegar eller dylikt. 
Sveriges Via Ferrata ligger på Skuleberget, mitt emot entren till Skuleskogens nationalpark i Höga kusten. Vill man ta två smällar i en så skulle jag rekommendera klättring ena dagen och en dagsutflykt i nationalparken andra. Det finns möjlighet till tältning utanför Via Ferratas anläggning. Där finns även ett jättefint Naturum och kafeteria.
 
Det finns flera olika svårigheter/leder upp till toppen. Om man vill fokusera på att klättra så fritt som möjligt så är den lättaste leden att rekommendera, då brantare betyder att man måste klättra i vajrarna mer. Man sitter fast i klättersele som man efter varje etapp vajer spänner fast i nästa etapp. Gör man rätt utan att slarva så sitter man alltid fast i vajern med minst en säkerhetslina. Om man skulle ramla så fångas man upp efter runt 2 meter, beroende på vart sista etapp slutade. Den lättaste leden tog oss två timmar och halvvägs så ligger en fin platå som är markerad med skylt 'fikahyllan'. Utsikten är fantastisk och man ser ut över alla öar i närheten vid Höga kusten och havet som breder ut sig i fjärran. 
Vad man ska tänka på är att öppettiderna beror helt på väder. Vid blöt väderlek så är stenarna hala och lederna stängda. Det gör klättringen tillven sommaraktivitet.
 
Via Ferrata har blivit omåttligt populärt för att det är så roligt och lättillgängligt och människor i alla åldrar klättrar. Från barn till äldre. Man hyr utrustningen för ca 400 per dag. När man väl kommit till toppen så väntar en brant stig ner (blå stig) och man kan halvvägs ner besöka en grotta.